GH verlichting | Waar wordt LED verlichting allemaal voor gebruikt?
15713
post-template-default,single,single-post,postid-15713,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Waar wordt LED verlichting allemaal voor gebruikt?

Waar wordt LED verlichting allemaal voor gebruikt?

LED verlichting, je kan er eigenlijk niet meer omheen. Het energieverbruik van LED is veel goedkoper dan de oudere halogeen en TL verlichting. Ook de levensduur van LED is veel langer, gemiddeld heeft een LED lamp 35.000 branduren, dit varieert van 20.000 branduren tot wel 100.000 branduren. Om deze redenen wordt LED steeds meer gebruikt, maar waarvoor precies?

Verlichting in gebouwen

Het eerste waar veel mensen aan denken is natuurlijk de verlichting binnen een gebouw, bijvoorbeeld huis, winkel of kantoorverlichting. Veel mensen kopen als er een lamp kapot gaat tegenwoordig LED, voor bedrijven gaat dit wat lastiger omdat ze meestal een voorraad aan verlichting hebben om kapotte TL buizen te vervangen. Ook is het totaal ombouwen van oudere soorten verlichting tot LED verlichting een redelijk dure investering, in nieuwe bedrijfspanden zul je tegenwoordig echter wel alleen LED tegenkomen.

Voertuigen

Ook bij voertuigen is LED bezig aan een sterke opkomst, We komen LED al vaak tegen in de kleinere lampen van een auto, denk hierbij aan de knipperlichten of kentekenverlichting. Het wordt echter ook steeds vaker gebruikt in de koplampen, achterverlichtingen en de verlichting binnen in de auto bijvoorbeeld in het dashboard. Vooral op het gebied van de koplampen zit veel groei, het waren voornamelijk de duurdere merken die als eerste LED verlichting gebruikte, tegenwoordig zie je het echt ook steeds meer in auto’s van het midden segment. Ook bij fietsen wordt er steeds meer gebruik van gemaakt.

Dagelijkse voorwerpen

In alle voorwerpen waar licht in zit wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van LED. Een aantal voorwerpen zijn onder andere zaklampen, televisies (dit wordt al langer gedaan), speelgoed, gadgets, afstandsbedieningen, afzuigkappen etc.

LED in de tuinbouw

LED verlichting wordt steeds vaker gebruikt in de tuinbouw en teelt van organische producten. Omdat LED verlichting heel specifiek kan worden afgesteld kan het het ideale kunstlucht creëren om ook in de wintermaanden te kunnen telen. Zo wordt er in Zundert (West-Brabant) als eerste het hele jaar door aardbeien gekweekt. LED verlichting wordt ook gebruikt om daglicht te imiteren, aangezien het in de wintermaanden heel kort dag is en zo krijgen de planten veel te weinig licht om goed te kunnen groeien. De investering om zo’n heel LED systeem te kopen en te installeren goed oplopen tot honderdduizenden euro’s, je creëert hier echt wel veel meer afname mee.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.