GH verlichting | Ledlampen vervangen de Gloeilamp en spaarlamp.
15530
post-template-default,single,single-post,postid-15530,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Ledlampen vervangen de Gloeilamp en spaarlamp.

Ledlampen vervangen de Gloeilamp en spaarlamp.

Lees alles over hoe u stroom kunt besparen.
Er zijn meerdere redenen om op ledlampen over  te schakelen.
Energie wordt duurder en duurder, ledlampen zijn aanzienlijk zuiniger dan gloeilampen, en halogeenlampen.
Ledlampen hebben een erg lange levensduur, ledlampen hoeven dus niet vaak vervangen te worden, dat is gemakkelijk.   Goede ledlampen hebben een levensduur van 30.000 tot 50.000 uur.
Gloeilampen worden verboden er zal bij vervanging een alternatief gebruikt moeten worden.

Verschil Gloeilamp Spaarlamp Ledlamp
De meeste gebruikte lampen zijn de lampen met gloeilampprincipe  waaronder ook de halogeenlamp valt, de  spaarlamp en de ledlamp.  Een gloeilamp of halogeenlamp heeft een gloeidraad die doordat er stroom doorheen gaat, gaat gloeien. Een gloeilamp gaat ongeveer 1000 branduren mee ze zetten vijf a tien procent van de energie om in licht. Het zijn dus eigenlijk kacheltjes die licht geven.

Spaarlampen en tl-lampen zijn fluorescentielampen. Het zijn holle buisjes waarin een gas zit. Dit gas gaat branden op het moment dat er stroom op komt te staan. Goede spaarlampen gaan minimaal 8000 uur mee.  Een spaarlamp verbruikt voor dezelfde hoeveelheid licht als een gloeilamp 80% minder energie. Daarnaast gaat een spaarlamp acht a tien keer langer mee dan een gloeilamp.

Led staat in het engels voor Light Emitting Diode. Het is een halfgeleider waar wanneer stroom door heen gaat licht uit komt. 1 led geeft niet zo heel veel licht daarom zitten in de meeste ledlampen meerdere led. De huidige ledlampen kunnen gloeilampen tot ongeveer 60 watt vervangen een ledlamp is ongeveer 85% zuiniger dan een gloeilamp. Ledlampen kunnen 30 tot 40 keer langer meegaan dan een gloeilamp.

Levensduur ledlamp
Een ledlamp bestaat uit leds echter om deze leds van stroom te voorzien is hightech electronica noodzakelijk. Deze hightech electronica produceert warmte. Veel warmte. Daarom zijn goede ledlampen ook voorzien van koelribben. Een goede ledlamp is op de tekentafel goed ontworpen. De warmte moet weg kunnen elke 10 graden dat de ledlamp warmer wordt dan op de tekentafel bedacht is neemt de levensduur van de lamp met 50% af. Dus stel op de tekentafel mag de lamp maximaal 50 graden worden en de lamp zou dan een levensduur hebben van 40.000 uur. Wanneer de lamp door slechte koeling of slecht ontwerp 60 graden wordt is de levensduur nog 20.000 uur.
De betere ledlampen zijn goed ontworpen, hebben zware metalen koelribben en gaan gewoon lang mee.

Welke ledlamp gebruiken
Een spaarlamp en een gloeilamp zijn goed te vergelijken op basis van lumen. Echter met ledlampen  hoeft dit niet zo gemakkelijk te zijn. Onze ogen kijken in het donker namelijk anders dan bij daglicht. Lumenvergelijk is een typische daglicht vergelijk en gaat voor ledlampen niet goed op. Maar hoe moet u dan wel de juiste ledlamp kiezen. Een goed vuistregel is om het wattage van een gloeilamp keer 12 te doen. Een ledlamp van 5 watt is dan vergelijkbaar met een gloeilamp van 60 watt. Een halogeenspot van 25 watt is te vervangen door een ledspot van 2 watt.
Mogelijke toepassingen.

Ledlampen zijn overal en altijd toepasbaar. Er zijn inmiddels ook dimbare ledlampen.

Toekomst ledlamp
Op dit moment is led een van de meest veelbelovende producten welke er is. Echter er zijn ook nog wel wat onzekerheden . Binnen tien jaar zullen er geen gloeilampen meer zijn en naar verwachting ook geen spaarlampen meer.

Geen reactie's

Geef een reactie