GH verlichting | Led van 4 euro vervangt 60 W-lamp
15549
post-template-default,single,single-post,postid-15549,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Led van 4 euro vervangt 60 W-lamp

Led van 4 euro vervangt 60 W-lamp

Het tijdschrift IEEE Spectrum voorspelt dat de Amerikaanse firma Bridgelux binnen twee jaar een led vervanger voor de 60 W gloeilamp op de markt zal brengen die slechts vier euro kost.

Dergelijke lampen kosten nu nog circa dertig euro. De prijsdaling wordt mogelijk door de massaproductie van galliumnitride led’s op 200 mm silicium wafers. led’s worden nu gefabriceerd op veel duurdere substraten van bijvoorbeeld siliciumcarbide 50 of 100 mm. De 200 mm silicium wafers zijn goedkoper. Bridgelux zal de kosten verder drukken door de productie uit te besteden aan talloze onderbenutte labs wereldwijd.

Geen reactie's

Geef een reactie